In mijn eerdere blog schreef ik over drie zeil routes die leuk zijn om te maken vanuit ons vakantiehuis aan het water in Friesland. In dit blog schrijf ik over een langere tocht die mooi is om te maken vanuit onze vakantiewoning. Voor deze tocht moet je wel de tijd nemen. Er moet een redelijke wind staan die in de goede richting waait anders ben je heel lang onderweg vanuit ons vakantiehuis. Met windkracht 3 à 4 Beaufort ben je heen al gauw bijna 4 uur onderweg. En je moet natuurlijk ook nog weer terug. Trek voor deze tocht dus gerust de hele dag uit.

Route naar Oudega

Zeilroute Oudega

Als je een lange tocht wilt maken vanuit onze vakantiehuis aan het water In Friesland bij de Fluessen dan is de tocht naar Oudega een aanrader. Je vaart eerst richting Gaastmeer. Zie hiervoor mijn eerste blog met de route naar Gaastmeer.

Voordat je bij Gaastmeer bent ga je rechts de Inthiema sloot in.

Je vaart door het Grootte Gaastmeer en het Zandmeer de Korte Fliet in. Je kunt dan rechtdoor naar Workum en rechtsaf De Grons op richting Oudega.

Als je rechtdoor vaart kom je vanzelf in Workum. Je passeert dan een oude beweegbare draaibare spoorbrug.

De spoorbrug staat altijd open. Als er een trein aankomt gaan de verkeerslichten op rood en draait de brug dicht.

Na de spoorbrug kom je bij de ophaalbare brug over de weg naar Bolsward. De brug wordt door de brugwachter bediend als er voldoende boten liggen te wachten. Het kan dus even duren voordat je door kunt varen.

Je kunt vervolgens aanleggen aan de kade in Workum. Je bent dan lopend zo in het centrum. Workum heeft een mooi oud centrum met een mooi plein met veel leuke horeca gelegenheden. Onze aanrader It Pottebakkershûs aan het plein.

Als je voldoende tijd hebt is een bezoek aan het Jopie Huisman Museum de moeite waard. Het museum is gewijd aan het werk en het leven van de Friese autodidacte meesterschilder Jopie Huisman. Liefde voor de natuur, mededogen, maar ook het onaanzienlijke waarde geven staat centraal in zijn werk.

Als er voldoende wind is gaan wij vaak rechtsaf naar Oudega. Op dit gedeelte is het altijd rustig en er varen niet veel boten. Je kunt zo lekker genieten van de natuur en je hoort de vogels fluiten.

“Als je een heerlijke rustige zeiltocht wilt maken, maak dan deze tocht naar Oudega en geniet onderweg van de natuur en de vogels die fluiten”

Je vaart over het rustige meer de Flakke Brekken. Daarna kom je op de Aldegeaster Brekken. Aan het einde van het meer ligt Oudega. Je vaart met motor aan door een smalle sloot Oudega in. Er is eigelijk altijd plek om je boot aan de kant aan te meren.