Een mooie tocht om met een sloep te maken is de vaarroute over het smalle riviertje de Luts naar Balk. In eerdere blogs zijn al een aantal zeiltochten beschreven die leuk zijn om te maken vanuit ons vakantiehuis aan het water in Friesland.

Wel even opletten omdat de vaardiepte 0.80 tot 1.00 meter is. De laagste brug is 2,15 m. De doorvaarthoogte is daarbij ook nog wat afhankelijk van de hoogte van het waterpeil. Daarom is het aan te bevelen om de route met een sloep te varen. Wil je de hele route door Balk varen, check dan wel even of de bruggen in Balk worden bediend.

Alle brughoogtes en de bediening zijn te vinden in de gratis watersport app van de provincie Friesland.

Vaarroute naar Balk over De Luts

De Luts stroomt van het Slotermeer, door Balk naar het meertje De Holken. De Elfstedentocht op de schaats gaat ook over de Luts. Dit deel van het traject is traditioneel één van de zwakke plekken omdat het moeilijk dichtvriest. Wij maken de tocht omgekeerd omdat we vanuit onze vakantiewoning aan het water vertrekken en dan eerst richting De Holken gaan naar Schouw en dan naar Balk. Op het kaartje de rode route. Aan het eind van de route over De Luts kun je kiezen om weer over terug te varen of er voor kiezen om via het Slotermeer en Woudsend over het Heegermeer en de Fluessen terug te varen. Dit is de oranje route.

Het gedeelte voor de Schouw, het rustige meertje Wyldemerk bij Schouw en het gedeelte na Schouw zijn erg mooi. Je vaart onder de bomen door en geniet dan echt van de natuur. Wij hebben deze tocht zelf ook gevaren met een sloep die we gehuurd hebben.