Sinds een paar jaar nestelen er twee zeearenden in het Koudumer Boskje vlakbij onze vakantiewoning. Waarschijnlijk zijn ze uit Duitsland afkomstig. Vanuit onze achtertuin kun je met een verkijker of telelens de zeearenden op het nest zien zitten. Met een spanwijdte tussen de vleugels van meer dan 2 meter kun je “de vliegende deur” ook vlakbij onze woning op voedsel zien jagen. Met name vis net onder het wateroppervlak is geliefd.

De foto is met een telelens vanuit onze achtertuin genomen. De plek waar ze nestelen is vrij uniek omdat het vrij dicht bij de ‘bewoonde wereld’ is en ze normaal een rustiger omgeving zoeken.

In 2019 bouwde het paar een nieuw nest in een hoge wilg en was er voor het eerst broedsucces. Er werd één jonge zeearend geboren met succes groot gebracht. Vorig jaar werden er in hetzelfde nest twee jonge zeearenden grootgebracht. En dit jaar is er broedsucces zoals je op deze video kunt zien.

Update 15 mei: Aanvankelijk dacht men dat er twee zeearenden geboren waren het blijkt er echter één te zijn.

Update 29 juni: De jonge zeearend heeft het nest verlaten.

“Voor meer informatie over de zeearend, bekijk de uitzending van Buitenleven TV”

Voor meer achtergrond over de zeearend klik hier. En voor de uitzending van Buitenleven TV op deze link. Wil je ook de zeearenden bekijken? Boek dan nu onze vakantiewoning aan het water in Friesland