Wij zijn fanatieke zeilers vanaf het eerste moment. Onze passie voor zeilen was dan ook één van de redenen dat we een vakantiehuis aan de friese meren hebben gekocht. Vakantiehuis Aquaholic is perfect gelegen aan de friese meren. In deze blog delen wij drie leuke routes die je met een zeilboot kunt maken vanuit onze vakantiehuis aan de friese meren. De routes gaan naar Heeg, Woudsend en Gaastmeer. Met een motorboot of sloep kun je deze routes ook goed maken.

Route naar Heeg

Regelmatig zeilen wij vanuit ons vakantiehuis aan de friese meren naar Heeg. Zomers is het in dit watersport dorp gezellig druk.

Met een goede wind ben je zeilend binnen 2 uur in Heeg. Dat is zo’n 7 nautische mijlen zeilen een afstand van ongeveer 13 km.

Vanaf de steiger van ons vakantiehuis aan de friese meren vaar je een stukje over het Johan Frisokanaal richting het meertje De Oorden en dan over de Fluessen en het Heegermeer naar Heeg.

In Heeg kun je aanleggen in de passanten haven.
Leuk is het om in het dorp zelf aan de Nijewal of voor restaurant d’ Ald Wal aan te leggen.

Wij gaan dan vaak gelijk wat drinken bij d’ Ald Wal. Vanaf de Nijewal loop je zo de Harinxmastrjitte in. Dat is de hoofdstaat.

Voor watersporters is het een aanrader om een bezoek te brengen aan de grote Watersportwinkel van De Jong. Er is altijd wel wat om te kopen voor je hobby.

Route naar Woudsend

Aan de andere kant van het Heegermeer aan de zuidkant van Heeg ligt Woudsend.

Je komt in Woudsend door de kronkelige Woudsenderrakken, een smalle vaart.

Woudsend is een klein dorpje, bij watersporters bekend van de ophaalbare brug midden in het dorp. Je moet door de brug als je over het water naar het het elfstedenstad Sloten wilt.

Er is altijd wat te zien van boten die liggen te wachten tot de brug weer open gaat. Wil je rustig kijken ga dan gezellig op het terras aan het water bij Café-Restaurant de Watersport wat drinken. Het terras ligt naast de brug. Je kunt dan alle boten zien die voor de brug liggen te wachten.

Route naar Gaastmeer

Een wat kortere tocht vanuit ons vakantiehuis aan de friese meren is naar Gaastmeer. Gaastmeer ligt aan het einde van de Fluessen aan de de noordkant.

Je vaart tussen het eiland De Langehoekspolle over Het Piel via een smal slootje Gaastmeer in. Als het zomers druk is kun je moeilijk aan de kant aanleggen.

Wij vragen dan vaak of we de boot tegen een andere boot mogen aanleggen en dat mag eigenlijk altijd.

In Gaastmeer is weinig te beleven behalve op het terras aan het water van restaurant “D’Ald Herberch”. Met zonnig weer is het terras altijd gezellig vol.

Onze tip bestel voor de lunch de vis-vario met gerookte zalm, paling en hollandse garnalen.

Houdt u net zo van zeilen als wij? Geniet dan van ons vakantiehuis aan de friese meren.

Bij ons vakantiehuis aan de friese meren is het mogelijk om uw eigen zeilboot mee te nemen als u dit vooraf aangeeft. U kunt dan gewoon aanleggen bij ons aan de steiger voor ons vakantiehuis. Bent u niet in het bezit van een eigen zeilboot, dan kunt u een zeilboot huren dichtbij ons vakantiehuis aan de friese meren.

Wij hebben goede ervaringen met bootverhuurder De Morra. We huren daar zelf ook af en toe een Tirion 21 als we mensen op bezoek krijgen die zelf ook willen zeilen. De Tirion is een kleine stabiele kajuitboot voor 5 à 6 personen en zeilt lekker snel. U kunt bij De Morra ook een valk huren waar veel mee gezeild wordt op de friese meren. Ps: wij hebben een kortingscode voor u van Bootverhuur De Morra!

“Heeft u zelf geen boot, huur dan een zeilboot bij bootverhuur De Morra.”

Als u geen zeilboot maar een sloep wilt huren kunt u dat doen bij Hotel Restaurant Galamadammen.

Meer zien van Friesland vanaf het water? Bekijk dan ook vanuit ons vakantiehuis aan de friese meren de zeilroute naar Oudega. Friesland is niet alleen mooi vanaf het water, maar ook vanaf de fiets. Wij delen een aantal mooie fietsroutes met u.

Hoe ontdekt u Friesland vanuit ons vakantiehuis aan de friese meren? Laat het ons weten in de comments of op social media.We zijn benieuwd.