Wordt de drukte van de stad u soms even te veel? Gaat alles zo gehaast en heeft u behoefte aan weekje rust en ruimte en luxe? Bij vakantiehuis Aquaholic aan het water in Friesland komt u echt tot rust.

Ons huis ligt vlakbij het dorp Koudum. Water, natuur, rust en ruimte typeren de ligging. Koudum is een gezellig dorp in het Friese merengebied in Gaasterland. Het dorp ligt centraal in het gevarieerde Nationaal Landschap Zuidwest Friesland. De streek is, anders dan het overwegend vlakke weidekarakter van Friesland, juist glooiend en bosrijk.

In dit blogje vertellen wij u wat meer over het dorp en geven wij u wat tips als u naar Koudum gaat tijdens u vakantie in vakantiehuis Aquaholic.

U loopt of ffeits Vanaf ons vakantiehuis, op 2 km afstand loopt of fiets u gemakkelijk naar het dorpscentrum van Koudum. Het dorpscentrum van Koudum is gezellig en heeft alles wat u nodig heeft is er te vinden. Er is een goede supermarkt, bakker, slager, groenteboer, drogisterij en kapper aanwezig.

Koudum is beroemd om de heerlijke Koudumer beantsjes (boontjes) en de Koudumer bloemkool. Het geheim van heerlijke groente uit het dorp zit waarschijnlijk in Koudumer grond, waarop de boontjes uitstekend groeien. Tip: deze beste groente koopt u bij Wim’s Groente & Fruit aan de Hoofdstraat 13 of bij de teeler zelf, kwekerij Trimpe,

Bij bakkerij De Vries kunt u heerlijke Friese lekkernijen voor bij de koffie kopen. Onze favorieten: Fryske dúikes, Fryske pompebledsjes en Fryske sûkerbôle.

Rijsterbos

Wanneer u het fijn vindt om s ’avonds na het eten een rondje te lopen is een rondje langs het water een aanrader. Zie hiervoor het blogje over fietsroutes waar het rondje ook beschreven staat.

Heeft u zin om een langere wandeling te maken? Bezoek dan eens het Rijsterbos. Dit bos ligt zo’n 5 km ten zuiden van Koudum en aan de rand van het IJsselmeer. Het bos werd aangelegd in de 18e eeuw, rond het adellijk Huize Rijs, dat later is afgebroken. In het bos leeft wild als dassen en reeën. Vaak zijn er mooie vogels te spotten zoals de buizerd, bonte specht, nachtegaal en bosuil. De forse, eeuwenoude beuken in het Rijsterbos zijn indrukwekkend. Wij gaan er zelf ook regelmatig naar toe.

Korenmolen De Vlijt

Een leuke bezienswaardigheid in Koudum is de molen. Korenmodel De Vlijt staat aan de Molenbuurt in Koudum. Deze korenmolen werd in de jaren ’90 herbouwd op de plek waar tot 1938 een soortgelijke molen stond. De molen draait regelmatig, meestal op zaterdagen. De molen is dan ook open voor bezichtiging. De molenaar geeft er een interessante uitleg bij.

“Ons huis is gelegen in het dorpje Koudum aan het water. Water, natuur, rust en ruimte typeren de ligging.”

Wilt u meer zien van de mooie natuur die Friesland te bieden heeft? Ontdek de omgeving van ons vakantiehuis aan het water in Friesland tijdens het fietsen van een mooie fietsroute.
Bent u meer van de watersport? Bekijk dan eens onze tips voor zeilen op de Fluessen, het Heegermeer en het IJselmeer of onze zeilroutes. Bent opzoek naar wat meer drukte en gezelligheid? Dan is en bezoekje aan Sneek ogf Leeuwarden aan te raden.

Geniet van rust, ruimte en luxe, boek nu uw vakantie in onze vakantiewoning aan het water in Koudum!