Wordt de drukte van de stad u soms even te veel? Gaat alles zo gehaast en heeft u behoefte aan rust en ruimte? Bij vakantiehuis Aquaholic kunt u even echt tot rust komen. Ons huis is gelegen in het dorpje Koudum. Water, natuur, rust en ruimte is typerend. Koudum is een gezellig dorp in het Friese merengebied in Gaasterland. Het dorp ligt centraal in het gevarieerde Nationaal Landschap Zuidwest Friesland. De streek is, anders dan het overwegend vlakke weidekarakter van Friesland, juist glooiend en bosrijk.

In dit blog vertellen wij u meer over het dorp en geven wij tips die u zeker niet mag missen als u Koudum gaat verkennen tijdens u vakantie in vakantiehuis Aquaholic.

Vanaf vakantiehuis Aquaholic loopt of fiets u gemakkelijk 2 kilometer naar het dorpscentrum van Koudum. Het dorpscentrum van Koudum is gezellig en alles wat u nodig heeft is er te vinden. Er is een goede supermarkt, bakker, slager, groenteboer, drogisterij en kapper aanwezig.

Rijsterbos

Wanneer u het fijn vindt om s ’avonds na het eten een rondje te lopen is een rondje door het dorp, langs het water, een aanrader. Heeft u zin om een langere wandeling te maken? Bezoek dan eens het Rijsterbos. Dit bos ligt een kilometer ten zuiden van Koudum en aan de rand van het IJsselmeer. Het bos werd aangelegd in de 18e eeuw, rond het adellijk Huize Rijs, dat later is afgebroken. In het bos leeft wild als dassen en reeën. Vaak zijn er mooie vogels te spotten zoals de buizerd, bonte specht, nachtegaal en bosuil. De forse, eeuwenoude beuken in het Rijsterbos zijn indrukwekkend. Wij genieten eens in de zoveel tijd van dit mooie bos.

Friese lekkernijen

Koudum is beroemd om de heerlijke Koudumer beantsjes (boontjes) en de Koudumer bloemkool. Het geheim van heerlijke groente uit het dorp zit waarschijnlijk in Koudumer grond, waarop de boontjes uitstekend groeien. Tip: deze beste groente koopt u bij Wim’s Groente & Fruit aan de Hoofdstraat 13.

Daarnaast kunt u bij de bakker in Koudum heerlijke Friese lekkernijen voor bij de koffie kopen. Onze favorieten: Fryske dúmkes, Fryske pompebledsjes en Fryske sûkerbôle.

Korenmolen De Vlijt

Een leuke bezienswaardigheid in Koudum is de molen. Korenmodel De Vlijt staat aan de Molenbuurt in Koudum. Deze korenmolen werd in de jaren ’90 herbouwd op de plek waar tot 1938 een soortgelijke molen stond. De molen draait regelmatig, meestal op zaterdagen. Bezoek de molen eens als deze draait. De molen is dan namelijk open voor bezichtiging. De molenaar geeft er een interessante uitleg bij.

“Ons huis is gelegen in het dorpje Koudum aan het water. Water, natuur, rust en ruimte typeren de ligging.”

Wilt u meer zien van de mooie natuur die Friesland te bieden heeft? Ontdekt de omgeving van vakantiehuis Aquaholic tijdens het fietsen van een gave fietsroute. Bent u meer van de watersport? Bekijk dan eens onze tips voor zeilen op de Fluessen, het Heegermeer en het IJselmeer of onze zeilroutes. Bent u toch opzoek naar wat meer drukte en gezelligheid? Lees dan hier ons tips voor een dagje Leeuwarden. Geniet van rust en ruimte, boek nu uw vakantie in Koudum!