Houdt u van wandelen en fietsen in de natuur? In de omgeving van onze vakantiewoning aan de friese meren kunt u goed wandelen en fietsen. Het vakantiehuis ligt in Gaasterland dat behoort tot Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân. De streek is, anders dan vlakke weidekarakter van Friesland, juist glooiend en bosrijk.

Vanuit onze vakantiewoning aan de friese meren huis ben je zo in het Rijsterbos waar je lekker in het bos kunt wandelen. Je kunt vanuit ons vakantiehuis makkelijk naar het bos fietsen. In dit blog schrijf ik over drie fietsroutes die leuk zijn om gelijk vanaf onze vakantiewoning te fietsen. Daarin schrijf ik ook over de route naar het Rijsterbos.

Rondje langs het water

Dit is de kortste fietsroute. De route is ruim 7 km en je kunt de route in 20 minuten fietsen. Het is ook een mooie route om te wandelen

Je fietst vanuit ons vakantiehuis linksaf de Dammenseweg op. Je gaat onder het viaduct het fietspad Poelspaed op. Je fietst dan langs de achterkant van hotel Galamadammen. Je rijdt dan naast het meer de Morra met wuivend riet aan de zijkanten.

Je hoort veel volgels fluiten. Je blijft het fietspad volgen langs het Jan Broerskanaal dat naar de centrum haven van Koudum gaat. Aan het einde van Het Poelspaed rijd je het Trochgeanpad in. Dan langs de woningen in de Doerebout en het Snoekeblad. Aan het einde sla je rechtsaf de Wjukslach in.

Een klein stukje naar de Westeweg en je slaat gelijk weer llinksaf en dan rijd je op de Slaperdijk. Deze gaat over in de Tjalke van der Walstraat. Voor hotel Galamadammen sla je linksaf en rijd je onder de tunnel door. Je rijdt dan weer op de Dammenseweg voor onze vakantiewoning aan de friese meren.

Naar het Rijsterbos

Houd je van de bossen dan is het een aanrader om naar het Rijsterbos te fietsen. Je fietst in een halfuur naar het Rijsterbos vanaf onze vakantiewoning. Je kunt daar mooi wandelen of de bredere fietspaden in het bos nemen of door het bos doorrijden naar het Minster Klif aan het IJsselmeer. Dit is ongeveer 1o km rijden vanaf ons vakantiehuis. Als het flink waait zie je veel kite-surfers spectaculair hoge sprongen over het water maken.

Vanuit ons vakantiehuis fiets je door de tunnel bij Hotel Galamadamen. Je gaat gelijk linksaf door het aquaduct en na het aquaduct gelijk rechtsaf. Kijk dan gelijk ook even naar de broedplaatsen van de overzwaluwen in het talud gelijk achter het aquaduct.

Je volgt het fietspad naar Hemelum langs de Morra en de weilanden. Je rijdt op het Morrapaed, langs Zeilschool De Morra naar Hemulum.

Je blijft rechtdoor rijden langs Bakhuizen op de Rijsterdyk.

“Wil je spectaculaire sprongen van kit-surfers zien? Ga dan naar het Minster klif”

Je rijdt dan zo het bos in. Vanaf deze pek is het maar 2 km rijden naar het Mirnster klif. Je rijdt het bos uit gaat even linksaf en volgt dan de bordjes Paviljoen Mirnser klif.

Naar Hindelopen

Een mooie tocht is ook naar Hindelopen. Dit is een afstand van ongeveer 10 km vanuit ons vakantiehuis aan het water. Je fietst daar ongeveer een halfuur over. Je rijdt dan eerst over de Dammenseweg naar Koudum. In Koudum ga je rechtsaf de Bovenweg op. Je gaat vervolgens linksaf de Feie van Inthiemastraat en rechtsaf de Ooste op. Deze volg je even stukje langs de provinciale weg en dan buig je linksaf de Houkesloot op. Je rijdt nu langs boerderijen midden door de weilanden. Je blijft de weg volgen tot over het spoor en dan sla je linksaf richting Hindelopen. Je rijdt dan zo in het centrum Hindelopen naar de sluis. Hier heb je een mooi uitzicht op de haven en het IJsselmeer. Voor tips over Hindelopen kun je mijn blog over Hindelopen lezen.

Gaat u Friesland ontdekken op de fiets tijdens uw vakantie in ons vakantiehuis vlakbij de Fluessen? Laat het ons weten in de comments of in ons gastenboek. Houdt u meer van zeilen? Wij hebben een aantal mooie zeiltochten voor u beschreven. Naast mooie natuur heeft Friesland meer te bieden. Denk aan leuke steden als Leeuwarden en Hindeloopen. Boek nu uw vakantie aan het friese water in Friesland en geniet van alles wat deze mooie provincie te bieden heeft!