De 11 steden van friesland zijn bekend van het schaatsen van de elfstedentocht. Het routegedeelte van Sloten naar Stavoren loopt vlak voor ons huis langs. Vanuit ons vakantiehuis in Koudum aan de friese meren is het leuk om de 11 friese steden te bezoeken.

De 11 steden zijn: Leeuwarden, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlinger, Franeker en Dokkum. Hindeloopen is een van onze favorieten. Leuk om te weten: de Japanse toeristenbond heeft Hindeloopen zelfs uitgeroepen tot één van de 30 mooiste kleine plaatjes van Europa en wel op nummer 7!

Hindeloopen is een pittoresk stadje met vele bruggetjes en bijzondere doorkijkjes. De voormalige handelstad heeft haar unieke eigen karakter goed weten te behouden door de Hindelooper (schilder)kunst en klederdracht.
 Een wandeling door het oude centrum voert je langs mooie authentieke stadswoningen en bruggetjes. Je loopt eigenlijk door een klein open lucht museum.

De sluis met de bascule-brug en het bijbehorende Sylhús zijn rijksmonumenten. De sluis is van de 17e eeuw en vormt de verbinding tussen het centrum en de haven en het IJsselmeer. Bij de sluis kijk je zo de haven in en via de havenuitgang zie je het IJsselmeer.

Hindeloopen staat vol met de karakteriserende huisjes. Je vindt er enkele grootschippershuizen met de typische likhûzen. De huisjes van de schippersvrouwen die daar in de zomer met de kinderen verbleven als de man op zee was.

In het centrum kun je zo de dijk opwandelen om van het mooie uitzicht over het IJsselmeer te genieten. Je loopt dan waarschijnlijk tussen de schapen door

“Lonely Planet noemt Hindeloopen een top experience. Vanuit onze vakantiewoning fiets je in een half uurtje naar Hindelopen. Een mooie route dwars door de weilanden en het natuurgebied

Tijdens een dagje Hindeloopen is het een aanrader om het Hinderlooper museum te bezoeken. Het museum laat het verleden van het voormalige Zuiderzeestadje zien. Zo kunt u hier de Hinderlooper klederdracht, het Hinderlooper schilderwerk en de interieurs bewonderen. De visserij, de koopvaardij en de toenmalige haven zijn te zien in het museum.