Die vraag krijgen we eigenlijk best wel vaak van onze gasten. Daarom in dit blog wat informatie over ‘de boot aan de steiger’. In andere blogs schrijven we over een aantal mooie tochten die je kunt maken vanuit ons huis aan het water in friesland.

De zeilboot aan de steiger is een Saffier Se 23. Een open daysailer van ruim 7 meter met een zeiloppervlak van ruim 26 m². De boot kan veel wind hebben door de loden bulbkiel van 510 kg. Het totale gewicht van de boot is 1.100 kg. De boot steekt 1 meter diep waardoor je op de ondiepe friese meren overal goed kunt zeilen. Door de ruime kuip is er voldoende ruimte om met meerdere personen aan boord te zijn. Daysailers worden steeds populairder omdat je er comfortabel mee kunt zeilen.

De Saffier is een snelle zeiler. Helemaal als je de aparte boegspriet erop schroeft waardoor je in plaats van de fok een extra groot voorzeil kunt voeren. Wij zeilen met een code 0 (code zero) van zo’n 30 m² die je gemakkelijk met een zogenaamde furler om de voorstag oprolt. Ook met weinig wind maakt de boot dan nog veel snelheid. Met een beetje wind zeil je dan al snel boven de 6 knopen.

Het dek van de boot is van Esthec. Esthec heeft de uitstraling van teak maar is een milieu vriendelijk composiet materiaal dat niet krimpt en glad wordt. Het is daarnaast ook gemakkelijker te onderhouden dan een teak dek.

Saffier 23 Se Fluessen

De Saffier is uitgerust met een inboard elektromotor van 3.500 Kw waardoor je relaxt op een milieu vriendelijke manier vaart zonder lawaai van een gewone motor als de wind wegvalt. Aan de steiger laden we de motor weer op met energie die door de zonnepanelen op ons huis wordt opgewekt.

De Saffier is single handed te zeilen. Als je op de foto klikt dan zie je dat de boot veel wind kan hebben. We zeilen met windkracht 6 op de Fluessen, dat is het meer tussen Koudum en Heeg in.

De Saffier 23 Se wordt volgens ons een ‘collectorsitem’ omdat je de boot niet vaak tegenkomt en er sinds begin 2021 geen 23-ers meer worden gebouw bij Saffier in IJmuiden. Voor meer info over Saffier daysailers klik je op de link. Ook genieten van zeilen op het Heegermeer en de Fluessen? Boek dan nu ons vakantiehuis in Koudum aan het water in Friesland met aanlegsteiger voor uw boot en geniet van een prachtige zeilvakantie.