We vinden het aardig om onze woning geregeld te ’te upgraden’ met ideeën die we hebben. Een oprolbaar zonnezeil boven de vlonder stond hoog op ons wensenlijstje. Dit in plaats van de grote parasol zodat je nog lekkerder in de schaduw kunt zitten en geen last hebt van de parasolvoet.

Over onze ideeën zijn we met zeilmakerij Sud West in Koudum gaan praten en met Nico (zwager Nico, die een eigen bedrijf in de bouw heeft). We schakelen Nico vaker in als we ‘klussen’ hebben die moeilijk en niet standaard zijn. Dat was nu absoluut het geval.

Het idee was om met palen te werken die verankerd worden in de grond. Omdat het flink kan waaien moet de bevestiging aan de palen en de verankering van de palen in de grond natuurlijk wel goed zijn.

Uiteindelijk hebben we gekozen voor verzinkte steiger palen tot 4,5 meter lengte en een buisdiameter van 60 mm. De gegalvaniseerde matte uitstraling past mooi bij de steiger.

Voor het oprol systeem van het zeil wordt gebruikt gemaakt van een furler systeem dat uit de zeilsport komt en dat we ook gebruiken voor de oprolbare code 0 op onze zeilboot.

Op de vier hoekpunten hebben we gaten gegraven van een kleine meter diep. De palen hebben we daarin gezet en vervolgens zijn de gaten dichtgestort met snelbeton. De betonen voetblokken zijn zo’n 35 kg.

Na het plaatsen van de palen heeft Ramses van Sud West op basis van onze initiële tekening en het ter plaatse inmeten van het zonnezeil een definitief ontwerp gemaakt en gerealiseerd.

Het oprolbare zeil wordt diagonaal tussen twee palen gespannen en flink op spanning gebracht. De twee punten van het trapezium vormig zeil kunnen uit en afgerold worden met een eindeloze lijn die op de furler zit. De hoekpunten van het uitgerolde zeil worden vastgezet op kikkers op de twee andere diagonale palen.

Al met al zijn we dik tevreden over het door Sud West gemaakte zeil en de ‘hufterproof’ constructie. 

Het hoekpunt van het zeil aan de steigerkant kan in hoogte worden versteld. Zo kun je ook bij laag hangende zon nog lekker in de schaduw zitten. Omdat er veel spanning op de oprolbare lijn komt, bogen de palen naar onze mening wat teveel door. Dit hebben we opgelost hebben door de palen volte storten met gietmortel. Het resultaat, nagenoeg geen buiging meer.

Ook lekker loungen aan het water onder het zonnezeil in de schaduw, boek dan gelijk je vakantie in onze vakantiewoning“.

Door de haagbeuken rond de vlonder en het zonnezeil hebben we voor onze gasten een schaduwrijke beschutte en comfortabele loungeplek gecreëerd.

Wil je ook zo’n zonnezeil realiseren. Neem dan gerust contact met ons op.