Na weer een warme zomer met veel droogte een een kurkdroog gazon op het zuiden werd het tijd om na te denken over een bewateringssysteem voor de tuin.

Vanuit ‘duurzaamheid’ was de eis in ieder geval om water uit het meer te gebruiken ipv kraanwater. In de tuin lag al een water pipeline met een aantal waterstopcontacten in de achter en voortuin. Op de bestaande water pipeline hebben we met wat veranderingen druppelbuizen aangesloten voor bewatering van de plantvakken. Daarmee ligt er nu in totaal 100 meter aan druppelbuizen in de plantvakken.

Voor besproeiing van het gazon zijn separate aanvoerbuizen in het gazon ingegraven voor een sprinklersysteem. Daarop zijn verzonken pop-up turbine en zwenksproeiers aangesloten.

Voor de bewatering pompen we water met een besproeiingspomp op uit het meer. Op de waterpomp is een automatische waterverdeler met een vuilfilter aangesloten. Deze verdeelt het water naar de vier verschillende kanaal leidingen. Voor de besproeiing van het gazon in de voor- en achtertuin worden twee afzonderlijke kanalen gebruikt. Op de andere twee kanalen zijn de separate druppelbuizen voor de beplantingsvakken aan de rechter en linker zijkant van het huis aangesloten.

De pomp is aangesloten op een smart stekker en kan met een schakelaar in huis en ook met een app via internet op afstand aangestuurd worden. Daarnaast is er per kanaal een programma tijdsduur ingesteld waardoor de besproeiingstijd per kanaal op verschillende tijdstippen kan worden ingesteld.

Voor de aansturing gebruiken we de Fritz!Dect 210 buiten contactdoos die via het Dect signaal contact maakt met de Fritz!box modem router.

Het voordeel van het Dect signaal is dat het stabieler is en verder reikt dan Wifi. De afstand naar de besproeiingspomp is groot en het WiFi signaal is daarvoor te zwak.

Voor het besproeiingssysteem hebben we onderdelen van Gardena gebruikt.

In de tekening zijn de 4 kanalen, de druppelbuizen, de 3 verschillende zwenksproeiers (OS) en de 3 turbinesproeiers (T) voor het gazon aangegeven.