Nav vragen van onze gasten hoe het zonnezeil goed vastgezet kan worden, een blogje over het windvast zetten van het zonnezeil.

Het windvast zetten doe je door het zonnezeil aan de steigerkant in een lage stand goed op de steigerbuis vast te zetten. Je kunt daarbij de stand in hoogte variëren door de punt van het zeil bij het oog wat hoger of lager te zetten.

In het voor,- en najaar is het handig om het zeil wat lager te zetten. Omdat de zon dan wat lager invalt heb je meer schaduw als je het zeil lager vast zet.

Zonnezeil afrollen en vastzetten (volg de nummering op de foto):

  1. Afrollen zonnezeil
    Met de eindeloze lijn op de de katrol (foto 1), rol je het zeil af (foto 2). Als de eindeloze lijn niet goed afrolt, deze gewoon even goed doortrekken dan rolt het zeil verder af.
  2. Vastzetten zonnezeil op steigerbuis aan het water
    Om het zeil windvast vast te zetten de lijn (2) door het onderste oog (foto 3) op de steigerbuis doen (3) en vervolgens door het hoekpunt (foto 4) van het zonnezeil halen (4) en dan weer terug door het onderste oog op de steigerbuis heentrekken. Vervolgens de lijn (5) om de kikker heen trekken en om de lijn (1) die naar het bovenste oog op het zonnezeil gaat doen (6), dan strak trekken op de kikker (7) en op de kikker vastzetten (8).
  3. Vastzetten zonnezeil op steigerbuis linksachter
    De lijn via de onderste kikker strak trekken en dan op de kikker vastzetten (foto 5).