Als ik aan vakantie denk, denk ik aan lekker eten. Wat kan ik ervan genieten om na een zonnige dag op het water de dag af te sluiten met een wijntje en lekker eten.
Hoewel ons vakantiehuis aan de friese meren voorzien is van een fijne keuken met kookeiland, is het ook heerlijk om soms buiten de deur te eten. Naast mooie natuur, leuke steden en cultuur heeft Friesland namelijk ontzettend veel te bieden op culinair gebied.

In dit blog delen wij onze favoriete restaurants in Friesland waar wij graag eten.

Brasserie de Mallemok

Brasserie de Mallemok is gelegen in het leuke vestingstadje Sloten. In de verbouwde stadsboerderij kan je heerlijk eten. Er wordt gewerkt met de mooiste producten uit de directe omgeving. Dagvers en rechtstreeks van de boeren.
Het is elke keer weer een verassing wat er op het menu staat. Vooral de Aziatische, Friese en Franse keuken staan centraal. Onze favoriet: in de zomer staat de Big Green Egg vaak buiten en wordt het lekkerste vlees hierin de hele dag gegaard.

Baanweg 96, 8556 XN, Sloten
Brasserie De Mallemok in Sloten

Restaurant Sems

Wanneer u in Leeuwarden bent is het zeker een aanrader om te eten bij Sems. In dit hippe restaurant en wijncafé heb je gegarandeerd een geslaagde avond.
Sems hanteert een leuk concept. De kaart is opgebouwd uit twintig gerechten waarin er geen onderscheid wordt gemaakt tussen voor- en hoofdgerecht. Er worden maximaal vier of vijf ingrediënten per gerecht gebruikt. Onze tip: ga voor het menu van de chef.

Update: Helaas is Sems de deuren gesloten en is er nu een andere etablissement gevestigd.


Gouverneursplein 36, 8911 HH, Leeuwarden

Restaurant Sems in Leeuwarden

Restaurant Le Petit Bistro

Naast dat Sneek een leuke stad is om te winkelen kan je er ook heerlijk eten. Restaurant Le Petit Bistro is een van onze favorieten.
In deze kleine maar intieme bistro kan je echt de sfeer van Parijs proeven. De Franse boerenkeuken staat centraal. Puur, eenvoudig, smaakvol en dagverse producten waarvan er vele biologisch zijn en uit de regio komen. De menukaart wisselt om de vijf weken en volgt de seizoenen.

Muntstraat 2, 8601 CJ, Sneek
Restaurant Le Petit Bistro

Restaurant By Ús

Bij restaurant By Ús bent u echt een avond uit. In dit restaurant geeft u aan hoeveel gangen u wilt eten en de rest wordt geregeld. De gerechten wisselen met de seizoenen en hun aanbod mee. Het restaurant is dan ook gefocust op het tegengaan van verspilling en het werken met duurzame producten. Er wordt gewerkt met een wisselt verassingsmenu met bijpassende wijnen, altijd heerlijk!

Over de Kelders 24, 8911 JG, Leeuwarden
Restaurant By Ús

“Wat kan ik ervan genieten om na een zonnige dag op het water de dag af te sluiten met een wijntje en lekker eten.”

Als u net zo van lekker eten houdt als dat wij dat doen, zijn deze restaurants zeker aanraders. Combineer uw etentje bij een van deze restaurants met een dagje Leeuwarden verkennen.

Wij vinden het erg leuk om uw ervaring te horen als u bij een van deze restaurants heeft gegeten tijdens u verblijf in ons vakantiehuis aan de friese meren!
Heeft u nog tips voor andere goede restaurants in de omgeving? Laat het ons weten in de comments, op social media of in ons gastenboek.